İlk faiz indirimi borsayı nasıl etkiliyor? – Borsa Haberleri

Merkez Bankası'nın geçen hafta PPK karar metninde kullandığı 'güvercin' ifadeler aralık veya ocak ayında faiz indirimine gidileceği beklentisini yükseltti. Peki daha önceki 'ilk indirim' süreçlerinde Borsa İstanbul'da nasıl hareketler yaşandı? İşte cevabı...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) geçen hafta beklentilere enlem bir şekilde siyaset faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. PPK karar metninde yer meydan "Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir" ifadesi ise piyasalarda aralık veya ocak aylarında ürem indirimlerine başlanacağı beklentisini güçlendirdi.

Karar sonrası yapılan değerlendirmelerde Goldman Sachs ocak ayında 100 baz puanlık indirim beklediğini belirtirken UBS ve Deutsche Bank aralıkta indirim gelebileceğini belirtti. Benzer şekilde Morgan Stanley ve Citi de ilk ürem indirim kararının aralık ayında alınabileceği öngörüsünde bulundu.

REKLAM

Piyasalar 26 Aralık veya 23 Ocak'ta ürem indirimi gelmesine artık kesin gözüyle bakıyor. Eğer bnu beklenti gerçekleşirse TCMB Şubat 2023'ten bu yana ilk kere ürem indirimine gidecek. Peki bu Borsa İstanbul açısından ne mana anlatım ediyor?

Her dönemin kendine özgü koşulları olsa da Garanti BBVA Yatırım'ın bugün yayımladığı araştırma notundaki veriler ilk ürem indirimi sürecinde borsada nele yaşanabileceği konusunda önemli bir fikir veriyor.

ÖNCESİNDE ORTALAMA YÜZDE 3.7'LİK YÜKSELİŞ

Araştırma notunda 2002-2023 yılları arasındaki ilk ürem indirimlerinden bir ay öncesine ve 1 ay sonrasına bakılmış. Buna göre BIST 100 ilk ürem indiriminden 1 ay önce söz konusu yıllarda ortalama yüzde 3.7 yükselmiş. Buna karşılık ilk indirimden sonraki 1 ayda ise yüzde 2.8 düşmüş.

Sektörel bazda bakıldığında 2002-2023 yılları arasında ürem indiriminden önceki ayda en yüksek performansı yüzde 6'lık yükseliş ile bankacılık sektörü gösterdi. Bunu yüzde 5.6 ile havacılık ve yüzde 5.3 ile leasing ve faktoring sektörleri takip etti.

REKLAM

Bankacılık sektörü yüzde 5.1 ile ürem indirimini takip eden 1 ayda en hızlı düşen sektör olarak öne çıkarken, bunu yüzde 4 ile havayolları, yüzde 3.6 ile bilişim sektörleri takip etti.

MADENCİLİKTE TRENDİN TERSİ HAREKET

Veriler ürem indiriminin 1 ay öncesi ve sonrasında umumi bir trendin varlığına işaret ederken madencilik sektöründe aksi bir hareket yaşanması dikkat çekiyor. 21 yıllık ortalamalara bakıldığında madencilik sektörü ilk ürem indirimi öncesi yüzde 2.9 düşerken, sonraki 1 ayda yüzde 3.8 yükseldi.

Telekom sektöründe ürem indirimi öncesindeki 1 ayda yüzde 0.1'lik sınırlı bir düşüş kaydedilirken, sonrasında ise 0.7'lik yükseliş yaşandı.

Araştırmada 2008-2009 finansal krizi sonrası ilk ürem indirimine de yer verilirken, bu dönemde ortalamaya benzer hareketlerin yaşandığı görüldü.

Benzer Videolar