Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi: İkinci toplantının tarihi belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısı sona erdi. Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmazken ikinci toplantının 16 Aralık'ta yapılacağı bildirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısı sona erdi. Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmazken ikinci toplantının 16 Aralık'ta yapılacağı bildirildi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk kere bugün saat 16.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hane sahipliğinde toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hane sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil etti.

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptı.

Ağar'ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları'nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer aldı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantıda herhangi bir rakam konuşulmazken ikinci toplantının 16 Aralık saat 14.00'te gerçekleştirileceği bildirildi.

TÜRK-İŞ: Asgari ücretin kırmızı çizgisi olmaz

Komisyonun ikinci toplantısını 16 Aralık Pazartesi günü yapacağını bildiren Ağar, toplantıya dair bilgiler de paylaştı.

Toplantıda herhangi bir ücret dile getirmediklerini belirten Ağar, TÜRK-İŞ heyetinde yer meydan 4 işçinin örneğin ve taleplerini aktardığını söyledi.

Asgari ücretin alım gücünün zaman içerisinde düştüğünü dile getiren Ağar, şöyle konuştu:

"İnsanlar geçmiş yıllarda asgari ücretle 10 tane çeyrek altın alırken, bugün 3 çeyrek altın alabiliyor. Yani 7 çeyrek altın kaybolmuş. Asgari ücretle insanlar hane kirasını verebilmeli, mutfaktaki tenceresini kaynatabilmeli, okula giden çocuğunun ihtiyacını karşılayabilmeli. Yani bunlar geçmişte yapılıyordu."

İLGİLİ ANALİZAsgari ücretin altın alım gücü son 20 yılda nasıl değişti?Enflasyonist baskıların ve Türk lirasının paha kaybının devam ettiği mevcut ortamda asgari ücretin alım gücünün de yıldan yıla düştüğü görülüyor. İşte asgari ücretin son 20 yılda cumhuriyet altını karşısındaki performansı.. 

Ağar, asgari ücret görüşmelerinde ilk rakamı işveren tarafından beklediklerinin de altını çizerek, şunları kaydetti:

"8 milyona yakın asgari ücretli çalışan var. Bu 8 milyonun kişinin aileleri var. Bunların hepsinin düşünülmesi lazım. O nedenle biz makul ölçülerde bir ücret söylenirse o ücrette varız. Aksi halde öngörülen enflasyon, gerçekleşen enflasyon bunların hiçbirine katılmayız. İnsanların yüzünü güldürecek bir ücretin tespit edilmesini bekliyoruz."

Asgari ücrete yapılacak artışın enflasyona sebep olmadığının son bir yıl içerisinde net bir şekilde görüldüğünü anlatım eden Ağar, "Hiçbir zaman işçiye veya memura ücret ödemeyle enflasyon yükselmez." diye konuştu.

İlk toplantı öncesi neler söylenmişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kasım ayında Brezilya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nden dönüş yolunda medya mensuplarına verdiği demeçte, “Biz ne emeklimizi ne memurumuzu ne asgari ücretlimizi, toplumun hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceğiz.” demişti.

Dün Kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında da asgari ücrete ilişkin paylaşımda bulunan Erdoğan, “Hem çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek hem de ülkemiz ekonomisine taşınması ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ümit ediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Kritik toplantı öncesinde ise Erdoğan, refah kaybını durduracaklarını ve telafiye yönelik çalışacaklarını belirterek, "Her ne kadar enflasyonu arzu ettiğimiz seviyeye düşüremedikse de bu doğrultuda devam ediyoruz. Önümüzde asgari ücret ve emekli ücretleriyle ilgili kritik kararlar var. Sabit gelirlilerin durumlarını mümkün olan en iyi seviyeye çıkarmayı arzu ediyorum" demişti.

“İşçi sendikası rakamı en son açıklayacak”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay da asgari ücretin enflasyona yol açtığına yönelik algı yapılmaya çalışıldığını belirterek MÜSİAD’ın “asgari ücret zammı yüzde 25’i geçmemeli” önerisine tepki göstermişti.

Atalay, konuyla ilgili paylaşımında asgari ücret müzakerelerinde ilk rakamı işveren ve hükümet temsilcilerinden alacaklarını da belirterek, şunları aktarmıştı:

“İşveren örgütleri 17 bin lirayı gözünün önüne getirsin, insanların ailesi ile nasıl geçineceğine dair açıklasın. İnsan gibi yaşayacak, soluk alacak bir ücret tespit edilmeli. Önümüzdeki hafta komisyon toplanarak rakamları tespit edecek. Önce hükümet ve işveren rakamı açıklayacak, sonra biz rakamımızı açıklayacağız.”

İLGİLİ HABERTürk-İş’ten sanayicilerin asgari ücret önerisine tepkiAsgari ücretin enflasyona yol açtığına yönelik algı yapılmaya çalışıldığını belirten Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, MÜSİAD’ın “asgari ücret zammı yüzde 25’i geçmemeli” önerisine tepki gösterdi.

Asgari ücret kimleri ilgilendiriyor?

Asgari ücretteki artış, toplu amel sözleşmesi uygulanan amel yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.

Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Buna göre asgari ücret rakamı işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

İLGİLİ HABERAsgari ücretin ardından 2025 yılında değişecek 9 ücret2025 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret, yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanın maaşını doğrudan etkilemesinin yanında işsizlik ödeneğinden umumi sıhhat sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişiklik yaratacak. İşte yeni yılda asgari ücretle beraber değişecek ödemeler..

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kere toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp rey çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İLGİLİ HABERAsgari ücrette 4 bin liralık farka yol açabilecek soruAralık ayında başlayacak asgari ücret maratonu için geri sayım sürerken 2025 yılında uygulanacak yeni ücret üzerinde 4 bin TL’lik farka yol açabilecek “Gerçekleşen enflasyona mı beklenen enflasyona göre mi zam yapılacak?” sorusu belirsizliğini koruyor.
Benzer Videolar