Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından düzenlenen 7. Din Şûrası, “Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik, Verimlilik ve Sürdürülebilirlik” temasıyla 26-28 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu etkinlikte dini konularda bilgi sunabilen yapay zeka destekli sohbet robotlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Başkanlık, çağdaş teknolojileri kullanarak dini hizmetlerin etkinliğini artırmayı ve dijital dönüşüm sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.
Erbaş, Diyanet hizmetlerinin kalitesini yükseltmek, çağdaş teknolojilerle güçlendirmek ve dijital dönüşümü hızlandırmak için davet merkezleri, içerik takip sistemleri ve yapay zeka asistanları gibi teknoloji destekli hizmetlerin entegre olacağı bir platform oluşturulması gerektiğini anlatım etti.
Bu çerçevede, yurt içi ve yurt dışındaki tüm birimlerin entegre edileceği, vatandaşların dini bilgi ve danışmanlık taleplerine anında yanıt verebilecek fazla dilli bir çözüm merkezi kurulması hedefleniyor. Bu merkez, fetva ve dini rehberlik alanlarında uzman personel ile 7/24 hizmet sunacak şekilde yapılandırılacak ve dijital teknolojilerle desteklenecek.
Erbaş, ayrıca bilginin üretimi, paylaşımı ve sunumunda yeni teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Kullanıcı deneyimlerini ölçerek içerik üretimi ve hedef odaklı hizmet sunan aka veri analitiğinin, Başkanlığın uzun vadeli ihtiyaç planlamasında önemli bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.
Bu bağlamda, Başkanlık tarafından üretilen içeriklerin yapay zeka algoritmaları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi ve kullanıcıların dini konularda güvenilir bilgilere erişebileceği, kültürel hassasiyetleri gözeten yapay zeka chatbotlarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Erbaş, ayrıca Başkanlık tarafından üretilen içeriklerin çağdaş bilgi teknolojileri çerçevesinde kurumsal veri ontolojisine dönüştürülmesi gerektiğini de belirtti. Bu ontolojinin inşa edilmesiyle, kurumun ürettiği dini içeriklerin sistematik bir yaklaşımla işlevsel bir varlık ağacına dönüşeceği anlatım edildi.
Bunun yanı sıra, veri platformunun kurulacak fetvalar ve Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün zengin içeriklerini biricik bir sistemde toplayarak erişilebilir, taranabilir ve yapay zeka tarafından işlenebilir hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. Tüm bu süreçte Semantik Web, Bağlantılı Açık Veri (Linked Open Data) standartları ve Doğal Dil İşleme (NLP) gibi çağdaş teknolojilerin kullanımının önemine değinildi.
EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025EKONOMİ
08 Şubat 2025